Lepoa ja taikinajuurta

Jouduin ottamaan itselleni aikaa palautumiseen ja tietenkin kaipaan jotain tekemistä etten vain sängyn pohjalle jää märehtimään, joten päätin taas leipoa.

Taikinajuuri on jo melkein 3 kuukautta vanha. Se säilyy hyvin jääkaapissa ja syötän sitä vähän väliä. Tuoksuu aivan hiivalta.
Lähdin liikkeelle ottamalla 1 osan juurta, 1 osan vettä ja 1 osan vehnäjauhoja. Annoin seoksen kuplia huoneenlämmössä koska taikinajuuri on muuten ollut kylmässä jääkaapissa.
Tänään tein taikinan noin klo 11. Taikinasta tuli lämmin koska tein sen leipäkoneella.


Reseptiikkaa:
noin 130g taikinajuurta
noin 400g vehnäjauhoja
250g vettä
1 tl suolaa

Netistä löytyy hirveästi ohjeita leivän tekoon joten siitä en sen enempää ala kirjoittamaan kun tein taikinan leipäkoneella taikina ohjelmalla (en kohottanut sitä täysin koneella vaan kohtiin erikseen öljytyssä purkissa).
Käänsin taikinan kerran kohotuksen alkuvaiheessa, muotoilin taikinan palloksi noin 4 tunnin jälkeen ja laitoin sen vuokaan liinan alle mikroon kohoamaan. Kokonais kohotus aika minulla oli noin 8,5 tuntia.
Kun leipä oli kohonnut miltei kaksinkertaseksi aloin lämmittää uunia. Laitoin uuniin keraamisen vuoan pohjalle leipää varten lämpiämään. Leivän voisi paistaa padassa lämmittämällä samalla tavalla pataa ottaen padan kannen pois kun leipä on puolet paisto-ajasta ollut uunissa.
Uuni oli 220 asteinen, paistoin siinä lämmössä leivän noin 35 minuuttia.


Juurta jäi vielä huoneenlämpöön, aion kokeilla vielä paria erilaista leipää. Jos onnistun, toisesta voi tulla äitienpäivälahja 🤗

Daniela

Kommentit

Suositut tekstit